Hrvatska (Croatia)
Split, Ruđera Boškovića 32
Mob: +38591 43 05 910
Tel: +385 21 305 910

 • Hrvatski
 • English
 • Izvješće s međunarodne konferencije “MTSM 2013“

  1. listopada 2013. | Uređuje/Author:

  IMG_4274

  Hrvatsko društvo za strojarske tehnologije (HDST) iz Splita organiziralo je po treći put u Splitu međunarodnu konferenciju s tematikom proizvodnih strojarskih tehnologija pod nazivom „STROJARSKE TEHNOLOGIJE I KONSTRUKCIJSKI MATERIJALI 2013“ (Mechanical Technologies and Structural Materials). Konferencija je održana od 26. – 27. rujna 2013. na FESB-u u Splitu.

  Suorganizatori konferencije bili su FESB, HDMT (Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju iz Zagreba), DIT (Dublin Institute of Technology – Irska), SAS – IMMM (Slovak Academy of Science – Institute of Materials and Machine Mechanics, Bratislava, Slovačka), Rogante Engineering Office (Italija) te Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Isto tako FESB je bio i jedan od glavnih pokrovitelja ove konferencije. Sponzor konferencije bila je i tvrtka „EVN Croatia Plin“. Organizatori su iznimno zahvalnim svima koji su pomogli u organizaciji MTSM2013.

  Na konferenciji je sudjelovalo dvadesetak istaknutih znanstvenika i stručnjaka, kako iz zemlje tako i iz inozemstva. Prikazan je 21 referat iz područja: proizvodnih strojarskih tehnologija, kontrole kvalitete, upravljanja proizvodnjom i korištenja-distribucije zemnog plina. Prvi dan posebno su se istakla tematska predavanje kako iz područja projektiranja i korištenja oprema za distribuciju zemnog plina, tako i izrade hrvatske banke podataka s tematikom svojstava konstrukcijskih materijala (MATDAT).  Na ovoj konferenciji hrvatska tvrtka „EVN Croatia Plin“, najznačajniji distributer zemnog plina, prikazala je plan razvoja distribucijske mreže zemnog plina na području Splitsko-dalmatinske županije.

  Drugi dan skupa bio je posvećen naprednim strojarskim tehnologijama i materijalima. Predavači su ponovno bili istaknuti stručnjaci iz zemlje i inozemstva, kao i dvoje mladih asistenata sa Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Splitu (njihova prva predavanja na konferenciji). Svoj proizvodni program prezentirala je i njemačka tvrtka „CMC Instruments“ koja proizvodi opremu za kontrolu maziva u pogonskim sklopovima vjetroturbina.

  Konferencija je prema reakcijama svih sudionika bio iznimno uspješna. Ovaj skup je još jedan korak naprijed u smislu da ovo okupljanje postane tradicionalno u Splitu, te da privuče još veći broj sudionika. Takva okupljanja trebala bi pružiti priliku da se razmjenom iskustava u neposrednim kontaktima postave temelji buduće suradnje zainteresiranih znanstveno-istraživačkih i privrednih subjekata, kako iz Splitsko-dalmatinske županije tako i iz inozemstva – poglavito zemalja EU. Isto tako konferencija je zamišljena kao skup koji pruža priliku mlađim kolegama asistentima i znanstvenim novacima da pred domaćim i inozemnim stručnjacima prezentiraju svoj istraživački rad.

  Kao i ranijih godina Organizacijski odbor će najkvalitetnije radove s konferencije MTSM 2013 prezentirati kroz znanstveno-stručni časopis „Tehnički vjesnik“.

  S

   

  Oznake:

  Kategorije: Događanja i najave